©2018 by AXIS DESIGN

+48 512 915 525 | biuro@axisdesign.pl

wnętrza mieszkalne

Dom pod Legionowem

 

Mieszkanie 43 m2 na Woli

 

Mieszkanie 83m2 w Płońsku

 

Mieszkanie typu studio 24 m2

 

wnętrza usługowe

Salon optyczny w Fashion House Sosnowiec

Przedstawiamy projekt salonu optycznego w centrum handlowym Fashion House w Sosonowcu, który mieliśmy przyjemność tworzyć rok temu. Głównym wyzwaniem, typowym dla lokali usługowych w centrach handlowych, było pogodzenie założeń estetycznych z wymogami branżowymi oraz odgórnymi standardami i warunkami, którym podlega cały obiekt. Inwestorowi zależało na uzyskaniu ekskluzywnego charakteru wnętrza salonu, ze wskazaniem czerni i bieli w wysokim połysku jako materiałów przewodnich. Istniejącym i bardzo charakterystycznym elementem salonu jest jego ściana frontowa – drewniana stylizowana secesyjna witryna malowana na intensywny niebieski kolor. Jest to jedno z ogólnych założeń aranżacyjnych całego centrum handlowego (stylizowane witryny poszczególnych salonów, wyróżniające się intensywnymi kolorami) i nie podlegało rearanżacji. Głównym akcentem kolorystycznym stała się więc witryna. Cała reszta wnętrza utrzymana jest w czerni i bieli. W celu wizualnego ocieplenia wnętrza na podłodze zastosowaliśmy panele winylowe w kolorze bardzo ciepłego drewna z wyraźnym usłojeniem, natomiast w ramach ożywienia całości aranżacji, a jednocześnie nadania wnętrzu szlachetnego wyrazu, wprowadziliśmy jeszcze jeden materiał – złoto. Stworzyliśmy autorski system ekspozytorów, bazujących na metalowych ramkach barwionych na złoty kolor. Motyw ten przewija się w ekspozytorach ściennych, wolnostojących, jak i w instalacji ustawionej w głównym oknie wystawowym. Nawiązaniem do złotych ekspozytorów jest przestrzenna instalacja pod sufitem, wykonana z identycznych złotych profili. Ujęte w profile formatki przezroczystej pleksi (ze względu na wymogi bezpieczeństwa użycie szkła nie byłoby możliwe) umieszczone na kilku poziomach odbijają światło głównych lamp, tworząc tym samym efektowną dekorację. Oprócz sali ekspozycyjnej, w lokalu mieści się także niewielki aneks socjalny z dodatkowym miejscem do składowania dokumentów, oraz gabinet, mieszczący specjalistyczne stanowisko do badania wzroku. Ponieważ drzwi do obydwu pomieszczeń znajdują się na głównej ścianie na wprost wejścia, zależało nam, aby wtopiły się dyskretnie w jej powierzchnię. W celu zwiększenia komfortu klientów, lada sprzedażowa, przy której finalizowane są transakcje, oraz stanowisko konsultacyjne, przy którym można wybierać i przymierzać okulary, zostały zaaranżowane jako dwie oddzielne, niezależne strefy. Zarówno lada, jak i stół, przy którym odbywają się konsultacje, zostały zaprojektowane tak, aby jednocześnie pełnić funkcję ekspozytorów – szklane podświetlane boksy „wtopione” w bryłę mebla dają możliwość wyeksponowania dodatkowego asortymentu. Nie zapomnieliśmy oczywiście o komfortowym kąciku, w którym klienci przy filiżance kawy mogą poczekać na swoją kolej, przeglądając katalogi marek dostępnych w salonie.